nedelja, 8. november 2015

3 koraki kako izbrati davčno blagajno

Izbira blagajne je kot obutev, ki jo nosimo vsak dan. Redki so tisti, ki kupijo obutev brez pomerjanja, vse pa nas zanima tudi cena.

Želite nositi pretesne čevlje?
Na enak način poteka tudi nakup davčne blagajne. Če boste kupili na hitro, brez preverjenih informacij, ki so pomembne in specifične za dejavnost s katero se ukvarjate, lahko tudi vaša blagajna kar hitro postane ”pretesna”. Zato je najbolj pomembno, da jo pred nakupom testirate!
Za primer bomo vzeli gostinstvo, ker smo tudi specializirani za gostinsko dejavnost in lahko podamo konkretno mnenje. V gostinstvu mora natakar poleg običajnega izdajanja računov poslati naročilo baru ali kuhinji. Restavracije, ki vodijo naročila po mizah, morajo imeti program davčne blagajne, pri izbiri katerega moramo biti bolj previdni.
Vnos normativov v blagajno mora biti enostaven in ne sme ustvarjati dodatnih problemov v vodenju vašega poslovanja. Pri dodajanju normativov v blagajno je zelo pomembno, da je vrednost sestavin pijače in hrane točna. Le tako boste lahko s pomočjo davčne blagajne učinkovito vodili skladišče.
Poleg tega so pri izbiri davčne blagajne pomembni tudi enostavni načini plačila (gotovina, kartice) in enostavna zamenjava enega načina plačila z drugim. Ne vidimo razloga, zakaj ne bi imeli davčne blagajne, ki bi vam olajšala delo in vodenje objekta v vseh segmentih.
Kaj morate testirati pri davčni blagajni in na kakšen način?
  • hitrost dela na standardni opremi (stari do 7 let), od prijave uporabnika pa do odjave v vsakem segmentu dela davčne blagajne
  • enostavno delo in dodajanje količin (kom, kg, L) pri tipkanju naročila
  • enostaven vnos normativov in dodajanje blaga v skladišče
  • samodejno dodajanje davčne skupine za nove artikle in možnost samodejnega spreminjanja davčne stopnje v primeru sprememb zakonodaje
  • natančnost izračuna DDV in drugih davkov pri izdajanju računov in končni izračun
  • preprost prikaz informacij, ki so pomembne za vaše podjetje in jih natisnete na POS ali A4 tiskalnik
  • enostavno dodajanje osnovnih podatkov o kupcu pri ustvarjanju računa za plačilo v okviru iste oblike (skakanje s forme na formo je zamudno, ker čas je tudi denar)
  • cena davčne blagajne mora biti dostopna
  • informacije o podpori in načinih podpore morajo biti jasno in cenovno obrazložene
  • možnost dela z več blagajnami v mreži
Poleg navedenih predlogov za testiranje davčne blagajne je tu še nekaj smernic, v smislu 3 korakov za dodatno zmanjšanje možnosti napačnih odločitev pri nakupu vaše davčne blagajne:
  1.  Preverite ali lahko programsko opremo namestite na vašo, že obstoječo strojno opremo. V večini primerov lahko uporabljate opremo (računalnik, tiskalnik), ki ga že imate. S tem prihranite kar nekaj denarja.
  2. Glejte dodatne možnosti; davčne blagajne, ki poleg same povezave s Finančno upravo nudijo tudi dodatne možnosti za vodenje vašega poslovanja.
  3. Dogovorite se za termin za svetovanje in brezplačno testirajte davčno blagajno.
    To je najboljši test. Nakup davčne blagajne je dolgoročna naložba in kot tako jo je treba tudi vzeti.
Zakaj toliko nasvetov kako izbrati davčno blagajno?
Razlog je enostaven. Kolegi s Hrvaške so povedali, da so se kmalu po uvedbi Zakona o fiskalizaciji (davčnem potrjevanju računov) začeli oglašati razočarani kupci, ki so na hitro kupili (poceni) program, šele nato pa ugotovili, da ne deluje kot bi moral in ne ustreza v celoti njihovemu poslovanju. Ravno zato mi vidimo rešitev v osveščanju ljudi, skozi obveščanje o načinih izbire prave davčne blagajne, brez nepotrebne izgube denarja.
Ne smete pozabiti tudi na funkcionalnosti pri podpori z delom davčne blagajne in cene dodatnih storitev, kot so nadgradnje z novimi moduli, nadgradnje ob morebitnih zakonskih spremembah, cene intervencije in prenos v novo leto.
Ne odločajte se takoj, na podlagi marketinških in ugodnih ponudb trgovcev, ampak na podlagi informacij in vaše izkušnje ob testiranju programa za davčne blagajne.
Špela Hočevar, Pos Sector

Ni komentarjev:

Objavite komentar